Eseistica


"Scrisori imaginare" de Octavian Paler

Căutând răspunsuri la întrebări care l-au obsedat toată viaţa, Octavian Paler a compus scrisori adresate unor personalităţi care i-au dominat lecturile – Unamuno, Erasm, Camus, Rilke, Proust, Wilde, Pavese, Descartes sau Gide. Toate scrisorile-eseu sunt însoţite de poezii, printre care se numără şi bine-cunoscuta "Avem timp", amintită în atâtea rânduri la moartea scriitorului.

Editura Polirom a iniţiat, în urmă cu doi ani, Seria de autor "Octavian Paler", coordonată de Georgeta Naidin-Dimisianu, în care au apărut până în prezent volumele: "Un om norocos" (ediţia a II-a, 2008), "Polemici cordiale" (ediţia a II-a, 2008), "Aventuri solitare" (ediţia a II-a, 2008), "Mitologii subiective" (ediţia a III-a, 2008), "Apărarea lui Galilei" (Premiul Academiei Române; ediţia a III-a, 2009), "Viaţa ca o coridă" (ediţia a II-a, 2009), "Drumuri prin memorie"(ediţia a III-a, 2009), "Deşertul pentru totdeauna" (ediţia a II-a, 2009), “Don Quijote în Est" (ediţia a II-a, 2010), "Caminante" (Premiul Uniunii Scriitorilor; ediţia a III-a, 2010), "Rugaţi-vă să nu vă crească aripi" (ediţia a II-a, 2010), "Eul detestabil" (Polirom, 2010), "Autoportret într-o oglindă spartă" (2004; ediţia a III-a, Polirom, 2010) şi "Scrisori imaginare" (ediţia a V-a, Polirom, 2010).

"Lumea n-a uitat că Montaigne s-a retras în celebra lui bibliotecă, la etajul al doilea al unui turn, să reflecteze asupra condiţiei umane şi să-şi scrie opera. Iată de ce simt nevoia să recunosc că nici dragostea, nici singurătatea nu le-am descoperit cu ajutorul cărţilor. De fapt, vreau să spun că nu în bibliotecă am găsit morala acestor scrisori imaginare adresate unor umbre, dintre care unele mi-au dominat lecturile şi foamea de a admira, ci pe stradă, pe ţărmul mării sau printre amintiri. N-am urmărit aici mai mult decât să mărturisesc ceea ce am aflat cu ajutorul inimii de la viaţă. Şi, probabil, tot de aceea am aşezat după fiecare scrisoare un poem, fiind hotărât să respect nu legile literare, ci ale melancoliilor care m-au împins la confesiuni". (Octavian Paler)

Despre singuratate, Scrisori imaginare – Octavian Paler

“Uneori, sunt de ajuns vintul si soarele ca absentele sa ma doara”.Daca ar fi doar absente…Plecarea din viata noastra a unui om drag pentru totdeauna nu mai e absenta.E …..voi cum o vedeti?Pentru mine e ca o noapte dorminda mai lunga.In care visezi doar chipul lui drag.Vis in care esti fericita si pe care vrei atat de mult sa nu-l uiti in zori de zi incat refuzi sa auzi ceasul desteptarii,al intrarii intr-o noua zi…”Si trebuie sa inving in mine aceasta tristete pentru a putea iubi din nou”Dar de ce simt ca nu mai pot iubi din nou?Poate pentru ca dupa o mare iubire urmeaza intotdeauna o mare negatie.Justa in opinia mea.Nu poti iubi enorm azi si mane sa ai acelasi sentiment dar pentru altcineva.Si atunci vine si ea melancolia..”Dar, poate, si melancolia nu e decat tot o forma a dragostei, mai complicata acum, insa si mai lucida. Stiind ca ea nu pune conditii. Recunoaste ca exista. Atita tot. (…)Si totul se intampla in singuratate.”Despre adevărata singurătate nu vorbim decât în şoaptă. Nu putem ţine conferinţe publice despre ea. Dealtfel, ce mai înseamnă o singurătate trâmbiţată? Nu voi recunoaşte decât în faţa mea că sunt singur. Şi uneori prefer să mi-o ascund şi mie.

De ce?Poate pentru ca nu vrem sa-i intristam pe cei din jur.Momentul trezirii din vis,doar dintr-un vis poate fi atat de trist incat simpla lui vedere…doare…Doare atat pe dinauntru cat si…pe fata.Si-atunci ne trezim cu acel zambet de-mprumut care , nu, spunea cineva…e mai trist si mai amar decat toate lacrimile de pe pamant.
Recunoaşterea nevoii de singurătate, pe de altă parte, e o problemă mai delicată. Socializarea şi nevoia de colectiv stau în gena noastră umană şi de aceea recunoaşterea a ceva care părăseşte tiparele prestabilite atrage după sine teama de ridicol. Ne e teamă să fim excluşi din rândurile majoritaţii, dar în acelaşi timp ne dorim să fim unici.
Unicitatea vine din sinceritatea pe care o avem faţă de ceilalţi, dar în speţă, faţă de noi înşine.Cand ai curajul si sinceritatea de a spune un te iubesc esti unic.. ….. Iar în sinceritate se află şi nevoie de singurătate.” 
Citate din Scrisori imaginare- Octavian Paler

Singurătate

(Scrisori imaginare)

Vizitati si site-ul dedicat marelui scriitor: 
http://octavianpaler.ro/